Erik Simons

Erik Simons – Een beter mens door KiKa

Hij is net door de Brandenburger Tor bij de Marathon van Marathon gelopen. Erik krijgt een knuffel van zijn 75-jarige vader die aan de finish staat. Hij kan zich geen eerdere omhelzing van zijn vader herinneren. Is zijn vader veranderd, of juist Erik? De knop is omgegaan bij Erik. Geen biertjes en sigaretjes meer. Hij is energieker, socialer en creatiever geworden en heeft duizenden euro’s sponsorgeld opgehaald.

Van bank naar Central Park, maar nooit klaar
Erik Simons is altijd sportief geweest, maar 39 jaar oud voelt hij zich allerminst fit. Hij haalt het eind van de straat niet als hij gaat hardlopen. “Het aandragen van excuses past me niet. Wat ben ik aan het doen?” vraagt hij zichzelf af.
Hij start met het ‘from couch to 5k’ programma. Gaandeweg gaat hij zich beter voelen. Hij stopt met roken. “Mijn vader rende altijd een stukje mee met bekenden als die op het strand van mijn geboorteplaats Castricum langs kwamen tijdens de Halve van Egmond. Toen ik zelf eindelijk kon deelnemen en mijn vader met mij meeliep was dat een geweldig moment.”
Erik komt via de kroeg in contact met Stichting Kinderen voor Kanker. “In de kroeg hadden ze de prijzen van de drankjes verhoogd en de extra winst ging direct naar het goede doel.” Hij besluiit zich voor KiKa in te zetten en de New York marathon te lopen. “Goed doen voor anderen zit in mijn karakter.” Erik, tevens triatleet, organiseert virtuele marathons, verkoopt Kerststollen, bindt bedrijven aan KiKa en traint anderen. “Na terugkomst blijkt een meisje in de klas van mijn zoon kanker te hebben, terwijl haar zusje net genezen is . Ik realiseerde me dat het nooit genoeg was. Ik moest doorgaan.”

Lopen als brandstof
De lopers bij KiKa vormen een hechte gemeenschap. “Iedereen wordt omarmd. Je leert luisteren, elkaar te helpen, tegenslagen overwinnen.” Na zijn eerste marathon besluit Erik definitief zijn leven anders in te richten. Hij wordt ondernemer om zelf zijn tijd beter te kunnen indelen.

Omdat Erik door wil gaan met het helpen van kinderen met kanker door geld op te halen met het lopen, traint hij voor marathons in Berlijn, Chicago en Boston. “Het lopen heeft me ook nieuwe vriendschappen gebracht. Het is een brandstof om een druk leven vol te houden.”

Uiteindelijk gaat Erik speeches gaan geven over sporten en het goede doel. “Ik vind het belangrijk anderen te inspireren, in beweging te brengen en zelf uit een veiliger patroon te stappen. Hardlopen en KiKa hebben ervoor gezorgd dat ik een leukere, gezelligere man ben geworden met meer oog voor anderen. Ik ben ervan overtuigd dat je een beter persoon wordt als je rent.”
Erik volbrengt tevens enige triathlons. “Grappig genoeg was mijn snelste marathon tijdens een triathlon. Het gaat me echter niet om de tijd of winnen, maar om menselijke contacten en zelf groeien op allerlei fronten.”

Erik loopt altijd met muziek. “Tijdens een training voor mijn eerste marathon liep ik in Heiloo en hoorde opeens ´Empire State of Mind’ van Alicia Keys. Dat was een enorme trigger om me nog meer in te zetten voor het goede doel. Toen wist ik dat ik het sowieso zou halen. Enige weken later, vlak voor de finish van mijn eerste marathon in New York, hoorde ik juist dat lied opnieuw. Ongelofelijk.”

Verbroedering met kankeronderzoek in Chicago
De Chicago marathon is één van de zes Marathon Majors en kent jaarlijks 45.000 deelnemers. Het evenement start en finisht in Grant Park. Erik loopt , wederom voor KiKa, als het weer vreselijk is. “De sportbeleving in Chicago is enorm. De stad wordt nog steeds gedomineerd door de legendarische basketballer Michael Jordan en de Chicago Bulls.. Met de groep gaan ze volledig op in de stad, waar ze met oranje jassen aan lopen. “Bij de start trof ik een Amerikaan, waarmee ik aan de praat raakte omdat we dezelfde schoenen droegen. Hij bleek onderzoek te doen naar kanker. Het verbroederde toen ik vertelde waarom ik liep. Hij gebruikte letterlijk het geld dat ik had ingezameld voor het grote gemeenschappelijke doel dat we hadden.”

De race daarna is een bonus. Zelfs een hoosbui deert Erik, de lopers, het enthousiaste publiek en de vrijwilligers niet. “Deze medaille is voor de kinderen.”

Ook op marathonreis? 


Dit is een verhaal uit het boek Marathondromers van Tarik Fawzi. Lees het verhaal van Erik en 41 andere bijzondere verhalen ter inspiratie in Marathondromers. Koop het boek hier en gebruik de code "kika". Van ieder verkocht boek gaat er €5,- naar stichting Kinderen Kankervrij.

Ja, ik wil dit boek


23-01-2024

Cookievoorkeuren

Functioneel. Noodzakelijk om de website te laten functioneren.

Analytisch. Om bij te houden hoeveel mensen de website bezoeken.

Tracking. Om je een zo goed mogelijke ervaring te geven, de website te verbeteren, jou relevante informatie en advertenties te laten zien, en voor social media. Inschakelen